Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


August 2013


Cultur Clip 08/2013


Google - nu som boghandel
Googles onlinebutik til applikationer, Google Play, er nu udvidet til også at omfatte en e-boghandel i en række lande, deriblandt Danmark. Man har valgt et prisniveau, som gennemgående er ca. 15% lavere end saxo.dk's. Til gengæld er udvalget stærkt beskedent.

Frankrig stopper Hadapi
Den franske regering har besluttet at stoppe den omdiskuterede anti-piratlovgivning, kaldet Hadapi. I stedet vil man fokusere på muligheder for at opkræve afgifter svarende til fx blankbåndsvederlagene. Hadapi-loven var kendt som en "three strikes out"-lov og var blandt inspirationskilderne, da man i Danmark diskuterede den såkaldte brevmodel, som til rettighedsorganisationernes ærgrelse blev opgivet i 2012.
Den franske kulturminister valgte at offentliggøre ændringen via Twitter.
 

Flere jobs til nyuddannede
Danmarks Statistiks statistik for ledigheden blandt de færdiguddannede fra de kunstneriske uddannelser viser en positiv tendens.
I 2010 var ledigheden blandt de, som var blevet færdiguddannet indenfor de seneste ti år, 14,0%, i 2012 faldt den til 13,1%. Især var der en positiv udvikling for kandidaterne fra arkitekt- og designskolerne, hvor ledigheden faldt fra 18,7% i 2010 til 15,9% i 2012.
Det er især mændene, som har været i stand til at få beskæftigelse, for mændenes vedkommende er ledigheden faldet fra 13,1% i 2010 til 11,4% i 2012. For kvindernes vedkommende er faldet kun fra 14,7% i 2010 til 14,4% i 2012.

Mere kulturforskning
Ifølge Danmarks Statistiks forskningsstatistik er der sket en stigning på 32% i antallet forskningsårsværk fra 2007 til 2011. For den offentlige sektor som helhed er stigningen 36% i samme periode. Den mest markante stigning er sket indenfor medier og kommunikation, som er steget med 160%, øvrig humanistisk forskning er steget med 122%, byplanlægning med 48%, musik- og teatervidenskab med 46%.

At mødes om kultur
Man må håbe, at tilslutningen svarer til ambitionerne, når landets første Kulturmøde finder sted i Thy 22.-24. august. Gennem et omfangsrigt program sættes en række kulturpolitiske emner til debat, ligesom der er optræden med musik og scenekunst og visning af film og billedkunst.

14 mio. kr. til kunstprojekt
EU's kulturprogram har bevilliget godt 14 mio. kr. til det grænseoverskridende kunstprojekt Metabody, som står for Media Embodiment Tékhne and Bridges of Diversity. Projektet er startet i juli 2013 og skal vare i 5 år. I alt gennemføres 25 events.
Projektets formål beskrives således: Metabody will elaborate a critical study of cultural homogenisation, social control and global surveillance in Information Society and develop new technocultural paradigms that highlight embodied differentials: the irreducible and changing differences of bodies and contexts, expressions and relations, not for the sake of predicting, but of developing a social ecology that foregrounds unpredictability and emergence, exceeding capitalistic appropriation and preemption.
Projektets ledelse er baseret i Spanien, men der samarbejdes med 11 partnerorganisationer og yderligere 19 associerede partnere i 14 lande. /

Kast en bombe
Det er ganske ufarligt, men dog tankevækkende. Nukemap er et lille program, som ved hjælp af Google Earth viser effekten af at kaste en atombombe et sted på jorden - efter eget valg. Det er simpelt at bruge: man vælger hvor bomben skal kastes, hvilken kraft bomben skal have (Hiroshima havde 15 kt, W-88 (Trident D5 warhead) er på 455 kt) og som særlig feature, kan man vælge blandt en række forskellige måder at se nedfaldet på.
Som en ekstra service, kan man vælge at få oplyst antallet døde og sårede.
Her ses effekten, hvis Hiroshimabomben, Little Boy, var blevet kastet over København. Det ville have givet 86.530 døde og 160.200 sårede.
 

Kogebogsbiblioteket
Blandt alverdens biblioteker må det gastronomiske bibliotek i Paris-Rungis nok være blandt de mere specialiserede. Paris-Rungis er udpeget til at være Frankrigs (og dermed verdens!) gastronomicentrum. Her etableres også et gastronomisk bibliotek, hvortil stifteren af Gourmand International, Edouard Cointreau, har doneret en del af sin kogebogssamling, nemlig 40.000 kogebøger. De vigtigste kogebøger har han dog valgt at beholde for sig selv!

Søndag Aften 08/2013       Del

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

 

CulturClip arkiv:

Clip juni
Clip maj
Clip april
Clip marts
Clip februar
Clip januar
Clip december 2012
Clip november 2012
Clip oktober 2012
Clip september 2012








 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997-2013 Søndag Aften. All rights reserved.